Pagina's

vrijdag 21 december 2018

Konijnen en de feestdagen

De feestdagen komen er weer aan. Hou die ene vriend die altijd grapjes maakt over kerstkonijnen buiten de deur en lees deze tips om je konijnen zo veilig mogelijk de feestdagen door te laten komen.

Cadeautjes
Konijnen zijn geen goede kerstcadeautjes. Bij de aanschaf en verzorging komt een heleboel kijken, en je bent niet zeker of diegene wel een konijntje wil of kan verzorgen. [zie ook de artikelen bij aanschaf en verzorging]
Veel konijnen zijn gek op papier. Gooi daarom het inpakpapier van de cadeautjes niet weg, maar geef ze aan je konijn om mee spelen. Let wel op dat er geen plakband of lintjes aan het papier zit.
Tegenwoordig zie je allerlei kerstpakketten voor dieren in de winkels. En ook steeds vaker voor konijnen. Dit is natuurlijk hartstikke leuk, maar vaak is de inhoud niet zo gezond voor konijnen. [zie het artikel over konijnensnoepjes]
Wil je je konijn toch verrassen met een kerstpakket, stel er dan zelf eentje samen met gezonde dingen zoals: hooi met een speciaal smaakje, gedroogde kruiden (natuurvoedingswinkel), wortelsap. Wil je tóch snoepjes geven, geef dan spinach of carrot jummies van Bogena, of konijnensnoepjes van Hope Farms. Deze snoepjes zijn gezonder dan de meeste andere snoepjes.
Je kan je konijn natuurlijk ook nieuw speelgoed geven, zoals een kattenspeeltje om lekker mee te gooien en herrie te maken, een flostouw voor een kleine hond of een (onbehandelde) rieten mand om lekker in te zitten en te slopen.

De kerstboom en andere planten
Veel konijnenverzorgers vragen zich af of het wel veilig is om een kerstboom in huis te halen, omdat de konijnen aan de takken kunnen gaan knagen of de afgevallen naalden op kunnen eten. Gelukkig kunnen wij u zeggen dat een sparrenboom niet giftig is voor konijnen, maar veel kerstbomen worden bespoten met brandvertragers, pesticiden, kunstsneeuw en dergelijke. Ook worden veel bomen geverfd, en die verf kan ook giftig zijn. Let hier dus goed op bij het kopen van je boom.
Ook al is een kerstboom niet giftig, laat je konijn er niet teveel van eten, want hij kan gasdiarree of andere darmproblemen krijgen omdat hij het niet gewend is te eten. Door het eten van dennennaalden kan de urine van je konijn oranje kleuren. Hier hoef je je geen zorgen te maken.
De kerstster is ook een populaire plant tijdens de feestdagen. Hier moet je heel erg mee opletten, want deze is heel erg giftig! Neem geen risico en hou hem goed buiten bereik van je konijn. (Denk eraan dat een konijn makkelijk op een tafeltje kan springen) Heeft je konijn er toch van gegeten, geef hem dan onmiddelijk veel water en wat norit met een plastic spuitje en ga daarna meteen naar de dierenarts.
Ook veel andere planten die met kerstmis worden gebruikt in kerstkransen, kerststukjes en andere versieringen, zoals hulst, mistletoe en klimop, kunnen giftig zijn. Neem daarom het zekere voor het onzekere en zet alle planten buiten het bereik van je konijnen.

Lichtjes, snoeren en decoratieseen kerstboom met een versierd hekje eromheen, zodat de konijnen er niet bij kunnen.Een kerstboom mag dan wel veilig zijn om op te eten, de snoeren van de kerstboomverlichting zijn dat niet. Zet daarom de kerstboom in een kamer waar geen konijnen rondlopen, of zet een puppy-ren rond de boom. Dit is ook veiliger voor je kerstballen. Een hekje rond de kerstboom hoeft helemaal niet lelijk te zijn, zoals je op de foto hiernaast kunt zien.
Konijnen vinden laaghangende slingers of kerstballen leuk speelgoed, maar het is minder leuk als een glazen kerstbal van een tak af wordt gestoten en breekt. Als je konijn tóch bij de kerstboom kan komen, hang dan veilige (plastic) kerstballen en versieringen zoals papieren strikken en onbehandelde dennenappels onder in de boom. En zorg dat je boom stevig staat.
Zorg ook dat alle andere lichtjes en snoeren buiten het bereik van je konijn zijn. Let altijd extra goed op je konijn als hij losloopt rond de kerstversieringen.
Let ook op kaarsen. Veel konijnen vinden de vlammetjes heel fascinerend of eten van de kaarsen. Hou kaarsen altijd buiten het bereik van je konijn. Je konijn kan zich eraan branden, of zijn snorharen verschroeien, of de kaars omstoten en brand veroorzaken. Volgens het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum is het eten van kaarsen niet giftig voor mensen. Bij mensen kan het braken, misselijkheid en diaree veroorzaken, en bij konijnen zal dit waarschijnlijk hetzelfde effect hebben (alleen kunnen konijnen niet braken).

Visite
Veel mensen krijgen visite rond de feestdagen. Konijnen zijn gewoontedieren en zullen niet begrijpen wat er allemaal aan de hand is, en je gasten zullen waarschijnlijk niet gewend zijn aan huiskonijnen.
Zorg dat je de dagelijkse gang van zaken van je konijn zo min mogelijk doorbreekt. Geef hem op dezelfde tijden te eten als normaal, en vergeet ook niet regelmatig aandacht aan je konijn te geven. Is er erg veel visite of is er meer lawaai of muziek dan normaal, zet je konijn dan in een andere kamer waar het wat rustiger is en ga regelmatig naar hem toe om hem wat aandacht te geven.
Maak je gasten erop attent dat er konijnen loslopen en stel wat simpele regels op, vooral als er kinderen bij zijn. Zorg ervoor dat ze het konijn niet optillen, het aan je vragen als ze hem willen voeren en hem met rust laten als hij in zijn kooi zit. Vooral kleine kinderen zullen geneigd zijn het konijn achterna te rennen, hem verkeerd oppakken of hem per ongeluk mishandelen. Leer kleine kinderen dat ze met de achterkant van hun hand moeten aaien, dan kunnen ze niet in de vacht grijpen.
Vaak is dit een goede gelegenheid om je familie en vrienden wat bij te leren over konijnen en hun gedrag.

Oud & nieuw
Tijdens de nieuwjaarswisseling zal er door velen weer vuurwerk afgestoken worden. Konijnen stampen als waarschuwingssignaal voor gevaar en veel huiskonijnen denken dan ook dat dit vuurwerk zo'n waarschuwing is. Die knallen zijn dan ook zeer beangstigend voor je konijn.
Probeer daarom je konijn zoveel mogelijk gerust te stellen tijdens het vuurwerk. Praat lieve woordjes tegen hem en geef hem wat lekkers. Zet een rustig muziekje op dat je konijn herkent, en zorg dat de mensen in huis niet overdreven druk of opgewonden praten.
Wat ook goed kan helpen tegen stress en angst is Bach Bloesem Rescue Remedie. Doe de ochtend van 31 december tien druppels in het drinkwater, en doe om kwart voor twaalf een paar druppels op de oren. Dit helpt ze kalmeren. Rescue Remedie is volledig veilig in het gebruik.

bron: http://www.hetkonijn.nl/konijninfo/feestdagen.htm

Geen opmerkingen:

Een reactie posten