Pagina's

maandag 11 juni 2018

Hoe een konijn vervoeren?

Geschikte vervoersmanden


Er zijn heel wat vervoersmanden, tassen en kratten op de markt. Van praktisch tot hip, je kan het zo gek niet bedenken. Maar wat is nou handig?


Je kan jouw konijn het beste vervoeren in een katten reismand. Daarin zitten ze veilig en ze kunnen zich er niet uit knagen. Dit soort reismanden zijn makkelijk schoon te maken en goed te ontsmetten.  Er zijn verschillende modellen en formaten te koop. Kies een formaat dat groot genoeg is voor jouw konijn om comfortabel in te zitten, en in te kunnen liggen. Als het even kan zelfs een reismand waar twee konijnen in passen, zodat in stressgevallen het maatje mee kan reizen voor ondersteuning.



Reis je wat verder met jouw konijnen, kies dan voor een reismand waar je een waterbakje in kan hangen, of waar er al eentje bij zit.




Voor konijnen kan het heel prettig zijn om een reismand te kopen die vanboven open kan, zodat je je konijnen er makkelijk uit kan pakken. Er zijn mandjes die alleen aan de voorkant open gaan, en het lastige daarvan is dat als jouw konijn zich schrap zet, je hem er niet makkelijk uit krijgt. Er zijn ook mandjes die een deurtje aan de voorkant hebben, maar waarvan je met klemmen het bovendeel en onderdeel van elkaar kan halen. Die mandjes zijn ook geschikt voor konijnen.
Er zijn zelfs reismandjes met een uitsparing er in voor de autogordel. Die zijn erg prettig, omdat je het mandje dan stevig vast kan zetten in de auto.




Heb jij een vlaamse reus of vervoer je jouw koppel (groot fomaat) konijnen het liefst samen? Er zijn ook vervoersmanden voor honden die ideaal zijn voor konijnen. Voordeel van sommige hondenreismanden is dat daar ook wieltjes onder zitten of bij te bestellen zijn, dat is natuurlijk extra fijn als je wat zwaardere konijnen hebt. Let vooral op of de vervoersmand groot genoeg is zodat jouw konijnen er comfortabel inpasssen.
Samen reizen kan stress verminderen, maar ze moeten wel met z'n allen goed in de vervoersmand passen.


Er bestaan verschillende soorten houten vervoersmanden. Vooral fokkers maken er soms gebruik van, omdat je meerdere konijnen kan vervoeren op deze manier. Mits er voldoende ventilatie en ruimte is voor elk konijn, kan dit een geschikt vervoersmiddel zijn. Nadeel is wel dat het hout niet goed te ontsmetten is.



Ongeschikte vervoersmanden


In dierenwinkels krijg je een konijn vaak mee in een kartonnen doosje. Het is altijd al de vraag of dat doosje het wel zal houden tot je thuis bent. Dat beantwoord de vraag al of het geschikt is voor het vervoer van een konijn: nee. De doosjes zijn te klein, te benauwd, te kwetsbaar omdat karton door urine zacht wordt en kapot geknaagd kan worden.


Plastic knaagdier vervoersmandjes die in de dierenwinkel verkocht worden zijn prima voor een babykonijn dat je daar koopt. Maar konijntjes zijn maar heel kort baby en passen dan niet meer in het mandje. Zonde van het geld dus, om zo een mandje aan te schaffen!


Plastic bakjes die ook gebruikt worden als aquarium of reismand voor hamsters of terrariumdieren. Zelfs daar zie je mensen hun konijn in stoppen voor vervoer. Niet alleen is het klein en benauwd, je moet het niet aan de handvaten vasthouden, anders laat het deksel los en valt jouw konijn op de grond! Ook is er nergens plek voor het konijn om zich veilig en beschut te voelen. Niet geschikt voor konijnen dus!


De meeste dierenartsen zullen er niet gek van op kijken: een konijn in een wasmand. Er zijn heel wat mensen die hun konijn in een wasmand laden en zo op de bijrijdersstoel in de auto zetten. Echt je aandacht bij de weg houden kan dan niet, tenzij je konijn zo ziek is dat hij er niet meer uit zal springen. Mocht je met de auto een ongeluk krijgen en jouw konijnen zitten in een wasmand, zullen ze door de auto vliegen en het waarschijnlijk niet overleven. Geschikt voor het vervoer van een konijn zijn deze manden dus niet.

Het vouwkrat. Ook hier zie je regelmatig mensen mee bij de dierenarts, soms hele constructies dat er nog een plank op ligt die met een spanband vast zit. Eigenlijk om dezelfde redenen als de wasmand ongeschikt voor het vervoer van konijnen. Ook loop je het risico dat het krat tijdens het voervoer inklapt, en dan wordt je konijn geplet. Mocht je met de auto een ongeluk krijgen en jouw konijnen zitten in een vouwkrat, zullen ze door de auto vliegen en het waarschijnlijk niet overleven


Draagtassen zijn erg hip. Het nadeel van draagtassen is dat ze niet bestand zijn tegen plasjes en tegen de tandjes van konijnen. Als je even afgeleid bent kan jouw konijn al door de stof van de tas heen geknaagd zijn. Het is zonde van het geld om voor een konijn een draagtas aan te schaffen.


Draadkooien. Gelukkig zie je ze bij hobbyhouders niet veel, maar fokkers maken er nog wel gebruik van. Een konijn kan nergens beschutting zoeken en dat zal stress veroorzaken tijdens de reis. Ook is de metalen bodem niet goed geschikt voor konijnenpootjes.


Een hondenbench kan best als “hok” voor binnen in huis gebruikt worden, maar als vervoersmand is het niet goed geschikt. Een bench is niet gemaakt om opgetild en vervoerd te worden en is daar niet stevig genoeg voor. Slimme konijnen kunnen er zelfs uit ontsnappen, omdat het metaal buigzaam is.


Labbakken worden gebruikt voor konijnen in de broodfok. Het zijn hele lage, onprettige bakken. Wij adviseren niet om hier konijnen in te vervoeren.


Vervoerskratten worden gebruikt voor het vervoeren van konijnen uit broodfok, naar de dierenwinkel of dierenmarkt. Het zijn bakken waar je meerdere konijnen in kan vervoeren en dan kun je de kratten op elkaar stapelen. Hoewel het vloeroppervlak nog wel zou gaan als je er zomaar één of twee konijnen in zou vervoeren, zijn de bakken niet hoog genoeg. Ook hebben ze meestal openingen in de bodem zitten, wat niet echt lekker is voor de konijnenpootjes. Wij raden af om deze aan te schaffen voor het vervoer van konijnen.

Er zijn zelfs mensen die hun konijn in een boodschappentas vervoeren. Ook dat is geen geschikt vervoersmiddel. Een konijn kan de tas kapot knagen, kan er uit springen en de tas bied geen stevigheid of veiligheid voor het konijn. Het kan voor konijnen erg benauwend zijn om in een boodschappentas vervoerd te worden. Er zit geen ventilatie in, behalve de open bovenkant. Een boodschappentas is dus geen geschikt vervoersmiddel voor konijnen.




Hoe vervoer je jouw konijnen?



Als jouw konijnen eenmaal in een geschikte reismand zitten, gaat het avontuur pas beginnen.


Gaat de reis met de auto dan zijn er een paar dingen waar je aan moet denken. Zet het reismandje stevig vast. Als jouw reismand een uitsparing heeft voor de autogordel, maak daar dan ook gebruik van. Heeft jouw reismand geen uitsparing voor de autogordel, zet het mandje dan toch op de bijrijdersstoel of achterbank, klik de gordel dicht en zorg dat de buikband van de gordel goed om het mandje heen zit. Op die manier voorkom je dat het mandje met jouw konijn door de auto gaat rollen. Als er iemand mee rijd in de auto kan die de reismand met konijn natuurlijk ook goed vasthouden op schoot.

Heb je geen mogelijkheid jouw konijn op de bijrijdersstoel of achterbank te zetten, dan kan hij ook in de kofferbak. Zorg dan wel dat er voldoende ventilatie is en dat de reismand stevig vast staat.

Is jouw konijn geen radio gewend, zet deze dan ook in de auto niet aan. Zet de muziek in de auto in ieder geval niet te hard. In sommige auto's zitten er geluidsboxen in de kofferbak. Als je jouw konijn dan ook in de kofferbak zet met het reismandje, en de muziek lekker aan zet is het volume voor jou misschien prima, maar voor jouw konijn in de kofferbak een ware disco. Dit veroorzaakt alleen maar meer stress. Heb je buitenkonijnen die geen muziek gewend zijn, zet het dan ook niet aan. Heb je binnenkonijnen die het wel gewend zijn kan de muziek wel aan, maar niet te hard.

Ga je op de fiets, bijvoorbeeld naar de dierenarts in de buurt, fiets dan niet met het reismandje los in de hand. Zorg er voor dat het stevig vast staat op de bagagedrager, zodat je je handen vrij hebt om veilig te fietsen. Op die manier beperk je ook het schudden en zwiepen van het reismandje.

Misschien overbodig, maar ook als je te voet en/of met het openbaar vervoer op reis gaat, houd de reismand zo recht en stil mogelijk.


De ondergrond in een reismand



Veel reismanden hebben een gladde bodem. Aan de ene kant is dat heel prettig omdat je zo een mand goed kan ontsmetten nadat er een ziek konijn heeft gezeten. Aan de andere kant is het ook weer een nadeel omdat de bodem dan wel glad is voor konijnen. Hier moet je dan wel rekening mee houden tijdens het vervoer en bij de keuze wat voor ondergrond je er in stopt.

In de reismand stop je een ondergrond waarop jouw konijn niet te veel gaat glijden. Sommige mensen kiezen voor een krant met daar over hooi of stro. Dat is prima als je op reis gaat naar een vakantieopvang of voor inentingen.

Als je jouw konijn ophaalt bij de dierenarts en hij een operatiewond heeft, is het niet verstandig om hooi of stro als ondergrond te hebben, omdat dat kan prikken in de wond.  Kies in dat geval voor oude handdoeken of theedoeken. Oude kranten kan ook, hoewel die wel weer wat gladder zijn en minder zacht. Je kan die natuurlijk wel onder de handdoeken leggen. Er zijn ook onderleggers te koop van natuurlijke vezels die je in hokken en kooien kan leggen. Daarop hebben konijnen veel grip en die zijn ook geschikt om op maat te maken voor in een reismand.

Haal je jouw konijn op na een operatie bij de dierenarts, stop dan een snugglesafe in de reismand. Dit is een knaag-proof schijf die je opwarmt in de magnetron en die lang warm blijft. Na een operatie kan een konijn moeilijk zijn lichaamstemperatuur regelen en is het van belang dat hij warm blijft.



Voedsel en water





Maak je een lange reis of is er kans op file of vertraging neem dan vochthoudend groenvoer mee zoals witlof en komkommer (jouw konijn moet hier natuurlijk wel aan gewend zijn) en eventueel zelfs een waterbakje met haakjes of een drinkflesje, wat je aan het deurtje van de reismand kan hangen.  De meeste konijnen zullen het te spannend vinden om te drinken, maar tijdens een lange reis is het wel nodig. Er zijn handige bakjes die je op kan hangen in een reismand die een konijn niet zomaar om kan gooien. Bij sommige reismandjes worden ook bakjes meegeleverd. Meestal kun je een drinkbakje of drinkfes aan het traliedeel van de reismand bevestigen.





Moet je op een warme zomerdag of koude winterdag op reis, staan hieronder nog enkele tips.


Vervoer in de zomer



Konijnen leven van nature onder de grond, waar de temperatuur vrij constant is en altijd lekker koel. Ze komen in de schemering hun holletjes uit als het al lekker is afgekoeld. Bij onze huisdierkonijnen werkt dat echter niet zo. Het kan zijn dat je op een zomerse dag met jouw op reis moet. Niet ideaal. Als het een planbare reis is, is zoals een afspraak voor inentingen of castratie bij de dierenarts, zou ik je adviseren om naar het weerbericht te kijken voor je de afspraak maakt, zodat je kan voorkomen dat het op een te warme dag valt. Soms is het niet mogelijk de afspraak te verzetten, dan kan het niet anders. Neem dan wel een aantal maatregelen.

Een bevroren fles of icepod zijn erg koud in de zomer, en in een reismand kan een konijn daar vaak niet aan ontsnappen. In een hok werkt dat prima omdat een konijn dan kan kiezen om er wel of niet op te liggen, maar in een reismand dus niet. Gelukkig bestaan er ook coolpods en coolpads. Deze gaan niet in de vriezer maar koelen als het konijn er op zit. Ze worden niet zo koud dat jouw konijn ondertemperatuur kan krijgen of bevroren lichaamsdelen, maar zorgen wel dat hij niet oververhit raakt. Leg een coolpad of coolpod onderin de reismand op dagen dat het warmer is dan 25 graden.

Denk wel altijd even logisch na. Moet je met spoed naar de dierenarts met een konijn met ondertemperatuur, dan is een coolpad niet nodig, die kun je dan beter weglaten om te voorkomen dat de temperatuur nog verder zakt.

Neem je jouw konijn op een warme dag mee in de auto, parkeer de auto dan vooraf in de schaduw, zodat de temperatuur in de auto niet te hoog is. Probeer grote temperatuurverschillen te voorkomen, dus zet de airco ook niet heel koud aan als je ingestapt bent met jouw konijn. Gewoon geleidelijk aan. Raampjes open voor wat frisse lucht kan wel, maar zorg er voor dat het niet te veel “stormt” in de auto en als je op een snelweg rijd kan dat ook behoorlijk wat geluid veroorzaken, waar jouw konijn mogelijk niet aan gewend is. Kijk goed naar de houding en het gedrag van jouw konijn om te bepalen wat de ideale situatie is.

Neem op warme dagen ook altijd een waterbakje of drinkfles mee en /of wat vochthoudend groenvoer. Ook als je maar een korte reis maakt. Als door wat voor reden dan ook de reis toch langer duurt, zul je blij zijn dat je het hebt meegenomen.

Ben je bij de dierenarts geweest met jouw konijn op een warme dag, voor een operatie? Na de operatie adviseren wij om geen coolpad of coolpod in de reismand te stoppen. Normaalgezien adviseren wij om na de operatie juist een snugglesafe in de reismand te stoppen voor extra warmte. Is het een warme zomerdag en is het buiten 25+ graden, overleg dan even met de dierenarts of het op dat moment wijs is om een snugglesafe in de reismand te doen na operatie, of niet.  Hoewel warmte na een operatie belangrijk is, wil je ook geen oververhit konijn


bron: https://www.bunnybunch.nl/informatie/cat/konijnen-medischeinformatie/post/konijn-vervoeren/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten