Pagina's

dinsdag 17 mei 2016

Allergie?

Een andere veel gehoorde reden om konijnen af te staan, is allergie... Ik heb maar in een paar zeldzame gevallen gezien dat mensen écht zwaar allergisch waren aan konijnen, met uitslag tot gevolg, maar ik denk dat heel wat mensen dit excuus ook veinzen...
Ik las onlangs onderstaande tekst bij Stichting Konijnenbelangen, en besloot deze tekst hier ook even neer te zetten...

Allergie voor konijnen
De mevrouw aan de telefoon is in tranen. Haar arts heeft gezegd dat ze allergisch is voor dieren en dat ze haar allerliefste konijn weg moet doen. “Ik ben zo wanhopig, ik kan niet zonder hem…” huilt ze. Gelukkig kan ik haar vertellen dat het bij een allergie beslist niet altijd nodig is om het dier weg te doen. Maar er moet op verschillende dingen gelet worden en er moeten goede maatregelen getroffen worden.
Een allergie is een overdreven afweerreactie van het lichaam op onschadelijke stoffen, zoals onder meer stuifmeel, huisstofmijt, schimmels, maar ook speeksel van dieren. De stoffen waar iemand allergisch op reageert heten allergenen, en deze bevatten proteïnen. Een dier likt zijn vacht, op deze manier komt er speeksel met proteïne aan de haren. Wanneer je het dier aait komt deze proteïne aan je vingers. Vervolgens raak je je ogen, neus of mond aan waardoor er proteïne op die plekken achterblijft. Allergie voor dieren wordt dus voornamelijk veroorzaakt door speeksel proteïne aan de haren; de haren zelf veroorzaken geen allergie.
Maar ook zonder het dier te aaien kun je last hebben van de proteïne, omdat de lichte haren in de lucht zweven. Het lichaam kan hier een heftige reactie op geven met symptomen zoals eczeem, astma, huiduitslag, niezen, tranende ogen, enzovoort.

Een allergische reactie op een konijn hoeft overigens beslist niet altijd te betekenen dat je allergisch bent voor het dier zelf. Je kunt ook een allergie hebben voor hooi, huisstof of pollen (hooikoorts), waarmee je altijd in aanraking komt als je een konijn verzorgt. Het is dus zinvol om eerst uit te vinden waardoor de allergie precies is ontstaan: het konijn zelf, het stof, of het hooi.
Als de haren van je konijn misschien de oorzaak zijn dat je in de problemen komt, raak dan nooit je gezicht aan wanneer je je konijn hebt geaaid of hebt vastgehouden. Hetzelfde geldt wanneer je iets aangeraakt hebt waar het dier op heeft gezeten/gelegen, overheen heeft gelopen of kinnetjes aan heeft gegeven. Nadat je in contact geweest bent met je konijn kun je het beste direct je handen wassen en ook (eventueel) je bril schoonmaken. Laat je konijn niet overal in huis lopen, maar in een eigen ruimte. Op die manier kan een groot deel van het huis haarvrij gehouden worden. Het dier mag natuurlijk nooit in de slaapkamer komen. Je konijn kan verder elke dag buiten geborsteld worden (door iemand anders!), en met een natte doek kunnen de losse haren verwijderd worden.
Als stof de mogelijke boosdoener is, dan kan een andere soort bodembedekker de allergische reactie al grotendeels voorkomen. Je kunt kiezen voor een stofvrije bedding, of voor organische, niet stuivende korrels als bodembedekking. Je kunt er ook voor kiezen om je konijn in een zelfgemaakt verblijf te houden zonder stro of houtkrullen, gewoon op vloerbedekking of zeil: hiermee is het stof tot een minimum teruggedrongen.
Als hooi de oorzaak is, dan kan iemand anders het dier hooi geven, zodat je niet in aanraking komt met de pollen. De kooi schoonmaken wordt in elk geval een werkje voor iemand anders en kan ook het beste in een ander vertrek gebeuren, met de deur gesloten. Wanneer je het toch zelf moet doen, dan kun je een stofkapje dragen en huishoudhandschoenen.
Verdere voorzorgsmaatregelen zijn: vaak stofzuigen, en dan niet te vergeten ook de meubelen, deurposten, raamkozijnen, lampen en gordijnen. De beste vloerbedekking is zeil of hout of plavuizen, deze materialen kunnen goed gedweild worden. Het hooi wordt afgesloten bewaard en ietsje bevochtigd met een plantensproeier voordat het gegeven wordt, zodat het niet stoft.
Er zijn luchtfilterapparaten te koop, die stof, haren en andere kleine deeltjes uit de lucht halen. Verder zijn er diverse anti-allergie producten te verkrijgen bij drogist of apotheek (waaronder neussprays), en de huisarts kan je medicijnen voorschrijven. Een natuurlijke en vaak succesvolle manier om van een allergie af te komen is door middel van Bio-Resonantie Therapie of NAET-therapie. Tenslotte kan het nog een oplossing zijn om het konijn buiten te huisvesten, met een ren en een soortgenoot.
Helaas zijn in sommige gevallen alle maatregelen onvoldoende en blijft er geen andere mogelijkheid over dan een ander tehuis voor het konijn te zoeken. Voor iemand met astma kan een hevige allergische reactie namelijk levensbedreigend zijn.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten