Pagina's

zondag 12 april 2015

E.Cuniculi

We merken regelmatig op verschillende Facebookgroepen dat mensen konijnen hebben met symptomen van E.Cuniculi, maar niet weten wat er moet gebeuren, en zelfs ook dierenartsen weten niet altijd de ziekte te herkennen...
Daarom willen we graag via onze blog meer informatie geven over de ziekte...
We hebben eerder al bericht over konijnen met torticollis of een schuin hoofdje, één van de typische symptomen van de ziekte. 
We vinden het belangrijk dat mensen voldoende geïnformeerd zijn over de ziekte, zodat de konijnen een kans kunnen krijgen tot genezen.
Op deze site staat ook een uitgebreide uitleg: http://www.dierenkliniekwilhelminapark.nl/dierinfo/konijn/cuniculi.html
E.C. staat voor Encephalitozoon Cuniculi en is een parasiet dat in het lichaam van een konijn woont.  Heel wat konijnen zijn drager, zonder dat de ziekte ooit hoeft uit te breken. We noemen dit de latente fase van de ziekte.  Vooral bij konijnen in stress-situaties of verminderde weerstand kan de parasiet de kop opsteken, en dan zitten we in de acute fase.
De parasiet kan overgebracht worden van moeder op kinderen, of vooral via de urine.


STAP 1: De spore dringt het lichaam van het konijn binnen
STAP 2-3-4: De parasiet vermenigvuldigt zich via de celdeling
STAP 5: Een spore groeit in de cellen
STAP 6: De geïnfecteerde cel barst open en laat de spore los.  Als deze spore in de nieren zit, kan de spore via de urine andere dieren besmetten.  Als het in andere delen van het lichaam is, kan de spore voor verdere  infectie in het lichaam zorgen.
Typisch voorbeeld van torticollis of het schuine hoofdje

Een EC besmetting kan zich op verschillende manier manifesteren, en het is héél belangrijk om snel deze symptomen te herkennen en de behandeling op te starten. De parasiet nestelt zich bij voorkeur in de zenuwen, in de hersenen en in het ruggenmerg.
Aangezien vooral de zenuwen aangetast worden, zijn de verschijnselen van neurologische aard.  Zoals een schuin hoofdje (torticollis), schudden met het hoofd, verlamming van de achterpoten, extreme bewegingen van het oog, niet meer op de pootjes kunnen staan en tollen, omvallen, extreem veel drinken, extreem vermageren, ... Soms kunnen de symptomen helaas ook samen voorkomen. 
Als je dit dus merkt bij je konijn, is snel naar de dierenarts gaan de boodschap.  Vermeld zeker dat je het vermoeden hebt van EC, en neem eventueel de link van hierboven (Dierenkliniek Wilhelminapark) mee om dit aan de dierenarts te tonen in het geval hij niet zo konijnkundig is.
Torticollis bij Lapino

Konijnen kunnen nooit helemaal genezen van EC, in het beste geval kun je de ziekte onderdrukken en weer in de latente fase brengen.  En heel vaak is het genezingsproces van langere duur, want hoe langer de EC kan woekeren, hoe meer blijvende schade er toegebracht kan worden helaas...

De behandeling bestaat uit 2 grote delen:
1. Het bestrijden van de parasiet met een kuur van minstens 28 dagen Fenbendazole, het actieve bestand in Panacur, een courante ontworming.

2. Het ondersteunen van het konijn met pijnstilling (Metacam/Meloxoral), antibiotica (Baytril) en corticosteroïde (dexamethasone) en vitamine B.  Ik heb persoonlijk heel goede ervaringen met het toedienen van vitamine B, omdat dit de zenuwen stimuleert en ook gaat proberen om de schade van EC in de mate van het mogelijke ongedaan te maken...

RAADPLEEG ZEKER EEN DIERENARTS VOOR DE JUISTE DOSERING!!!

Ook belangrijk is dat het konijn warm blijft, dus een buitenkonijn breng je het best naar binnen in een verwarmde omgeving en zorg je eventueel nog best voor een extra warmtebron, zoals een warmteplaat (constante warmte) of een Snugglesafe (biedt zo'n 8 uur warmte aan)
Zorg er ook voor dat het konijn niet te ruim gehuisvest wordt, en indien het tolt, kun je voor extra bescherming van de zijkanten zorgen door er bijvoorbeeld handdoeken of dekens aan te bevestigen. 
Lapino in zijn hok

Hok met zachte doeken tegen het vallen

Op het ogenblik zitten we met een aantal EC patiënten in de opvang... Harry heeft vooral last van een verlamming van de achterpoten (zie ook eerdere berichtjes), en ook Spookje en Lapino hebben het zitten.  Spookje is al voor de 3de keer hervallen.  Ik ga hun verhaal in een apart blogberichtje posten later deze week, en ik wil vooral tonen dat het belangrijk is niet meteen op te geven, hoe erg het ook allemaal lijkt!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten