Pagina's

zaterdag 31 januari 2015

Patroonheilige van de konijnen

De patroonheilige van de konijnen en hazen

De heilige Sint Melangel of Monacella was de dochter van een Ierse koning, die vanuit Ierland vluchtte naar Wales om te ontsnappen aan een ongewenst gedwongen huwelijk, en bleef daar als heremiet wonen voor meer dan 15 jaar.
In 604 ging een locale prins op jacht, en zijn honden achtervolgden een haas.  Plots kwam hij haar tegen, al biddend, en de haas verstopte zich onder haar rok of in haar mouw (verschillend naargelang de versie van het verhaal).  De honden bleven als versteend staan en vielen de haas niet aan.  Ook de prins was onder de indruk, en gaf haar een stuk land, op voorwaarde dat ze er een abdij zou stichten.
Ze leefde daar nog 37 jaar en haar parochie werd een toevluchtsoord voor dieren en mensen, want op haar grond werden geen dieren gedood en werden wilde dieren tam. Ze werd begraven in de abdij, en je kan haar graf nog steeds bezoeken.
De kerk

Haar graf

Ze staat ook bekend als de Keltische beschermvrouw van dieren en de omgeving en vooral dan voor hazen. Haar naamdag is op 27 mei.
Super toch?  Ik denk dat onze opvang ook zo'n beetje de parochie van Melangell is, waar ongewenste konijnen zich weer thuis kunnen voelen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten