Pagina's

zaterdag 8 maart 2014

Cavia's en konijnen?

We krijgen af en toe wel een keer de vraag binnen of cavia's en konijnen samengaan.  Vandaar dus even dit berichtje!  

Een cavia is geen konijn en omgekeerd.  Het zijn beiden vriendelijke en schattige dieren , toch zijn er duidelijke verschillen.

Cavia`s lopen bij hun geboorte bijna onmiddellijk rond, jonge konijntjes liggen een hele poos hulpeloos en zonder haren in het nest. Pas na 10 dagen gaan de oogjes open en beginnen ze al haren te krijgen.

Een cavia maakt  leuke geluidjes zoals twieten en piepen, een konijn maakt in principe geen geluid, tenzij ze pijn hebben (knarsetanden) of in nood zijn (schreeuwen). 

Konijnen kun je makkelijk zindelijk maken en leren op een toiletbak gaan, bij cavia's is dat onbegonnen werk want ze laten hun keuteltjes overal vallen. 

De voeding is voor allebei ook weer erg verschillend, een konijn dat steeds caviavoeding eet zal op termijn echt te veel overgewicht gaan hebben. Een cavia die steeds konijnenvoeding krijgt zal ziek worden aan het tekort van vitamine C.

Daarom zijn we geen voorstander van beide samen te houden, omdat ze elkaar simpelweg niet begrijpen. Bovendien bestaat ook de kans dat de konijnen de kleinere cavia's gaan verwonden.  Dus de beste optie is gewoon twee konijnen samen of twee cavia's samen...

Met dank aan Supreme Petfoods voor de informatie
(tekst deels aangevuld en herschreven)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten