Pagina's

zaterdag 13 april 2013

VOEDING: wilgentakken

Om ervoor te zorgen dat een konijn voldoende kan knagen en bijgevolg zijn tandjes kan bijslijpen, is het nodig om hem af en toe een tak te geven.  Wilgentakken zijn hiervoor ideaal, want het splintert niet.  Het is veel beter en gezonder dan de knaagstukken uit de dierenzaak... Het is ook een goede manier om je konijn bezig te houden, en zo gaat hij ook minder aan het (buiten)hok beginnen knagen.


Ik zag deze week een afgedankte bussel van een paasboom liggen, dus ik gestopt met de auto en in de auto geladen.  De takjes begonnen al wat blaadjes te krijgen, ideale lekkernij dus voor de sloebers. Het is ook handig als je een boom dicht in je buurt hebt, dan kun je die regelmatig een beetje snoeien voor de konijnen.

En uiteraard moest dat eerst even uitgetest worden door Holly, maar het duurde niet lang voor de "constructie" van een omgekeerde ton met gaten om de takken in te steken tegen de grond lag.  En op die manier konden ze er natuurlijk beter bij, en tegen 's anderendaags was de hele tak al gestript...


Alle wilgensoorten kunnen gebruikt worden, dus krulwil, knotwilg, treurwilg... Zorg er wel voor, als je speeltjes of mandjes geeft aan je konijn, dat het gemaakt is van onbehandelde takken.

2 opmerkingen:

  1. Wij hebben wilgenbomen in onze tuin, onze Vlaamse-Reuzen zijn er verzot op.
    Mogen ze die onbelemmerd eten of moeten wij ons aan een zekere hoeveelheid houden? Ik vind dit een zeer interessante website.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik geef mijn konijn ook regelmatig verse wilgentakken vind zij herrlijk

    BeantwoordenVerwijderen