Pagina's

dinsdag 23 april 2013

Vaccinaties bij konijnen

Elk konijn dat als huisdier wordt gehouden, zou jaarlijks moeten ingeënt worden tegen VHS en Myxomatose.  Het is ontzettend jammer dat sommige eigenaars gewoon niet naar de dierenarts willen gaan met hun konijnen om hen te beschermen tegen de levensbedreigende ziektes.  Als jij of je kinderen ziek zijn, ga je toch ook naar de dokter? Dus waarom zou je dit afnemen van een konijn?

Sinds vorig jaar is een nieuw vaccin op de markt, die de konijnen een jaar beschermt tegen beide ziektes. Deze kost tussen de 10 en 15€ per konijn en wordt door de dierenarts geplaats, dus de consultatie komt er nog bovenop. Het is een poeder en een vloeistof, dus twee flesjes.  De vloeistof wordt bij het poeder gespoten, vervolgens in de injectienaald gezogen om dan bij het konijn geïnjecteerd te worden.

Vroegere versies van het vaccin beschermden het konijn maar voor een kortere periode (3 tot 6 maanden).

Vooral buitenkonijnen zijn gebaat bij een vaccinatie, maar het is ook aan te raden voor binnenkonijnen.  Een besmette mug is in feite al genoeg om je konijn ziek te maken.  Maak dus op tijd een afspraak bij je dierenarts voor deze vaccinatie, het kan het leven redden van je konijn!!!

Mijn 8 konijnen zullen vandaag nog ingeënt worden tegen deze vreselijke ziektes!!!

Aanvullende info:
VHS wordt ook wel rabbit haemorrhagic disease (afgekort RHD) genoemd. Myxomatose en VHS kunnen bij niet-ingeënte konijnen een dodelijk verloop hebben en er is voor geen van deze twee ziekten een specifiek geneesmiddel. De enige bescherming die we konijnen kunnen bieden, is vaccinatie.
VHS wordt verspreid door direct contact tussen konijnen (zowel wilde als tamme), maar besmetting met het virus kan ook indirect plaatsvinden via mensen, kleding, schoenen, andere voorwerpen en vlooien. Myxomatose wordt gewoonlijk verspreid door vlooien en andere bijtende insecten zoals muggen en wordt daardoor gemakkelijk overgedragen van wilde konijnen op tamme konijnen. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten